L’àrea de Territori necessita una visió estratègica que s’encamini a la racionalització dels recursos i la defensa dels espais lliures

La tercera Assemblea Oberta (AO) organitzada per la CUP Malgrat es va allargar més enllà de les dues hores previstes per tractar sobre Medi Ambient, Urbanisme i Residus. I és que el debat va ser intens, molt participatiu i productiu entre les persones que es van aplegar dissabte 9 de febrer a la tarda a la biblioteca La Cooperativa.

La tercera Assemblea Oberta (AO) organitzada per la CUP Malgrat es va allargar més enllà de les dues hores previstes per tractar sobre Medi Ambient, Urbanisme i Residus. I és que el debat va ser intens, molt participatiu i productiu entre les persones que es van aplegar dissabte 9 de febrer a la tarda a la biblioteca La Cooperativa.

D’inici, el repte va consistir en sintetitzar en àrees temàtiques aquells aspectes que es consideraven més rellevants de manera que, sens perjudici d’altres qüestions més puntuals que podran desplegar-se en el programa definitiu, l’AO va tractar de forma particular la gestió dels residus, la connectivitat dels espais lliures i la pressió urbanística i, finalment, una mena de calaix de sastre que incloïa mobilitat, sobirania energètica i actuacions per a la mitigació i adaptació al canvi climàtic.

Generar menys, separar millor

De forma unànime es va entendre necessari implantar a Malgrat un sistema que estimuli i promogui la recollida selectiva dels residus. Es va concloure que no existeix cap impediment des del punt de vista tècnic ni social per tal de dur-la a terme amb un sistema porta a porta (PaP) amb l’objectiu de millorar el percentatge de recollida selectiva però també la qualitat de la mateixa disminuint el nombre d’impropis. Actualment a Malgrat ja es duu a terme el porta a porta per a establiments comercials i caldria estendre el sistema a l’àmbit domèstic. D’altra banda el moment és adequat perquè el contracte municipal de gestió de residus esta pròxim a finalitzar i això permet plantejar aquest nou sistema.

No obstant, l’èmfasi es va posar en la necessitat d’impulsar una estratègia proactiva en la línia del que es coneix com “residu zero”, és a dir, prevenir la generació de residus en origen mitjançant l’adopció de dinàmiques i actituds tan en l’àmbit domèstic com el comercial i de serveis que s’orientin a la minimització del residu. Es conclou que cal ambicionar anar més enllà de la reducció dràstica de les bosses de plàstic i autoexigir-nos una responsabilitat com a consumidores.

La preservació dels espais lliures i el compromís amb la connectivitat

A Malgrat encara es mantenen diversos espais lliures, tanmateix alguns d’ells es troben sotmesos a una gran pressió urbanística, com per exemple el Pla de Pineda o l’entorn de la desembocadura de la Tordera entre d’altres. La idea bàsica que va sorgir se centra en la conveniència, com a mínim, de preservar aquests sectors no urbanitzables que actualment contempla el planejament vigent a Malgrat i garantir-ne la connectivitat per tal d’evitar un fenomen d’aïllament.

Els mecanismes per assolir aquest objectiu passen per una renaturalització de l’espai urbà però també per plantejaments més contundents com ara la desclassificació d’espais urbanitzables i procurar una major compactació/concentració d’equipaments i creixements en entorns ja transformats per tal de recuperar espais amb potencial per al sistema d’espais lliures i sòl no urbanitzable. Resulta imprescindible la recerca d’una coherència de connexió amb espais en els què actualment Malgrat ja hi dedica un esforç com ara l’àrea de recuperació de psammòfiles o el futur Parc de les Mines de Can Palomeres.

Una bona estona del temps de l’AO es va centrar en el futur de l’espai natural que conforma el riu i la desembocadura de la Tordera, tenint en compte la seva contextualització en un entorn sotmès a gran pressió i a una multiplicitat d’usos. Es va concloure en la necessitat d’enfrontar l’evolució d’aquest espai instant al debat temàtic d’aquest entorn amb la resta de forces polítiques municipals, així com mantenir el suport a la Taula de la Tordera per tal que prossegueixi amb la feina iniciada.

En un apartat més breu es van apuntar altres inquietuds com ara l’encaix d’usos recreatius i turístics en l’entorn natural de Malgrat i els efectes d’una freqüentació excessiva, així com la conveniència de proporcionar més informació sobre la rellevància ambiental dels espais naturals de Malgrat.

Sobirania energètica i mobilitat sostenible

Tot i que la manca de temps no va permetre estendre’ns en aquest bloc temàtic aquestes són algunes de les aportacions que es van suggerir per part dels assistents.

Per tal d’encaminar-nos cap a la sobirania energètica és convenient realitzar un estudi del potencial energètic del municipi per l’autoabastiment, ja sigui amb l’aprofitament de cobertes d’edificis per a la instal·lació de panells solars o la instal·lació de calderes de biomassa, en definitiva l’aposta per les energies renovables i un increment en el seu ús per tal d’anar assolint un major grau d’autosuficiència i sostenibilitat. L’exigència ha de començar pels edificis públics i estimular les iniciatives comunitàries en aquest sentit.

Pel que fa a la mobilitat de Malgrat es va coincidir amb el potencial de creixement en l’ús de la bicicleta – que d’altra banda ja s’utilitza força – entenent que la topografia de Malgrat afavoreix en gran mesura aquest tipus de mobilitat. El concepte de prioritat invertida en què preval el trànsit a peu per sobre de la bicicleta i d’aquesta per sobre del trànsit motoritzat és un aspecte a treballar per tal d’aconseguir una menor dependència del vehicle privat tenint en compte que a Malgrat molts dels trajectes són assumibles en una distància a peu.

 

La propera Assemblea Oberta és Contra la Repressió i el Feixisme i es farà al Rovell a partir de les 18h. T’hi esperem!

Actualment a Malgrat ja es duu a terme el porta a porta per a establiments comercials i caldria estendre el sistema a l’àmbit domèstic. D’altra banda el moment és adequat perquè el contracte municipal de gestió de residus esta pròxim a finalitzar i això permet plantejar aquest nou sistema.